Reimerswaal, een Zeeuwse plaatsnaam

Een sympathieke lezer wees mij bij een eerder artikel over de verzonken Zuid-Bevelandse stad Reimerswaal in de richting van een boek waarin een uitgebreider verhaal is opgetekend over deze geschiedenis. Weer eens een mooie gelegenheid om iets bij de oude boekenboer aan te schaffen. In dit boekwerk wordt de geschiedenis achter de Zeeuwse plaatsennamen doorlopen, waaronder dus ook die van de stad Reimerswaal, die niet meer bestaat en nu slechts een tot ‘kleiplaten met wat restanten van fundamenten gereduceerde’ plek is, zo valt te lezen in het artikel.

Het verhaal draagt de titel ‘Verdestrueert en geheel teniet’. Dit eerste woord behoeft wellicht enige verduidelijking, afkomstig uit het Latijn, betekent het afbreken, vernielen. Een toepasselijk titel, want de stad is langzaam door de zee verzwolgen en thans verworden tot een hoop klei. Het was een langzaam proces zo leren we, door branden en overstromingen werd heel Zeeland vroeger zwaar geplaagd, maar had voor Reimerswaal het gevolg dat het langzaam steeds onleefbaarder werd en de inwoners vetrokken.

Reimerswaal is waarschijnlijk ontstaan eind in 12 eeuw, kreeg in 1375 stadsrechten en was toen een handelscentrum en een uitvoerhaven van wol, graan en zout. Vooral de stormvloeden van 1530 en de decennia erna waren voor de stad een ramp en uiteindelijk noodlottig. De meeste inwoners zochten een andere woonplaats, enkel vissers bleven er wonen tot 1630, maar vetrokken nadat er Spaanse krijgsgevangen werden geplaatst.

Het toponiem, oftewel plaatsnaam, wordt door de schrijvers van het artikel als volgend verklaard; de plaatsnaam Reimerswaal bevat ‘waal’ als kolk (wieling in het water) , voorafgegaan door een persoonsnaam die in de middeleeuwen ook voorkomt als Reimar, een verkorting van Reginmar. Varianten van het toponiem zijn Romerswaal, Rommerswaal en Remmerswaal. Zo duiden de schrijvers de wordingsgeschiedenis van Reimerswaal in een verder prettig leesbaar boek. 

Het boek ‘Zeeuwse plaatsnamen, van Aardenburg tot Zonnemaire’ (Uitgeverij ADZ Vlissingen november 1995) is een samenstelling van eerder verschenen artikels over Zeeuwse plaatsnamen in de Provinciale Zeeuwse Courant, de schrijvers zijn L. van Driel en A. Steketee.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s