[Boek] Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Europa als museum, midden in een wereld die vooruitgaat, een continent dat stil lijkt te staan en waar enkel nog toeristen op afkomen om te genieten van wat ooit was. Het land Italië staat in het midden van dit geschetste beeld, met prachtige musea waar de hele geschiedenis staat uitgestald en een stad als Venetië dat een waarachtig openluchtmuseum is. Een schrijver die worstelt met de relatie met Europa, maar ook met een vrouw die in een dergelijke traditie staat als Italiaans kunsthistorica.  

Pfeijffer keert met regelmaat terug in het hotel Europa met piccolo Abdul aan de ingang van het gebouw, die in helderrode klederdracht zijn verhalen aanhoort, laat weten dat het hier beter is dan zijn geboorteland en tevreden is met de situatie waarin hij is beland. De Chinese eigenaar die het hotel heeft overgenomen en er de wenselijke sfeer van een authentiek hotel met kitsch aan beelden en beeltenissen probeert te vatten en overdragen aan onwetende toeristen van heinde en verre.

Het verhaal is leuk en houdt de lezer vast, de discussies tussen Pfeiffer en zijn geliefde, de spelletjes en verwijzingen naar historische dichters en schilders, het idee van in een prachtig land als Italië kunnen vertieren. Beeldend en met kennis wordt door Pfeiffer de stilstand van Europa beschreven, dat veel het verleden gebruikt, maar waar verder niet veel gebeurt, nauwelijks nieuwe initiatieven weet te ontplooien en dat terwijl de globalisering op alles grip begint te krijgen.

Minder prettig is te lezen hoe de heersende ideologische opvattingen op deze schrijver een grip hebben en hij niet verder blijkt te kunnen kijken dan de eigentijdse, modieuze opvattingen die als alternatief worden voorgeschoteld. Had hij hiervan weggebleven en dit aan de vrije gedachten van de lezer overgelaten, dan had dit het boek vele malen sterker gemaakt. Nu blijft in het midden van alle schoonheid, toch hangen, daar heb je weer zo’n hippe wereldburger met dito ideeën.

Voor wie een goed geschreven roman wil lezen, met goed gevoel voor geschiedenis, midden in een prachtige omlijsting, is dit boek zeker een aanrader. Het heeft substantie en verwacht dat ook van de volwassen lezer. Wie gek aan het worden is van de heersende ideologie en bijhorende propaganda, zou ik aanraden deze roman over te slaan.


Grand Hotel Europa
Ilja Leonard Pfeijffer
2018 – Nederlands
484 bladzijden
€ 26,99

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s