Remmerswaal – Reimerswaal

Waar komt mijn prachtige achternaam toch vandaan? Misschien wel een vraagstelling die velen niet kunnen beantwoorden. En ik kan dat nu net wel. Het is een verbastering van een andere naam, die wellicht bij sommige mensen een lichtje zal doen branden. Van Reimerswaal wel te verstaan. Van de gezonken stad die ooit in Zeeland lag. Ik hoop er – als ik eindelijk eens tijd ervoor vrij maak – nog eens wat stamboomonderzoek te gaan doen. Wellicht zelf eens wat meer. Voor nu moet u het doen met wat ik van familie hiervan weet, of wat ik op het web heb ik kunnen vinden.

Image Hosted by ImageShack.us

Het verdronken Reimerswaal was destijds de derde stad van Zeeland. Het verdronk in 1530 en ging in 1634 definitief ten onder.

In de kom van wat we tegenwoordig de Oosterschelde noemen, ligt de bloeiende stad Reimerswaal, een flinke handelshaven voorzien van solide vestingwallen. Het is na Middelburg en Zierikzee de derde stad van Zeeland. En al is de schuldenlast groot, binnen de muren wordt driftig gebouwd. In 1520 heeft een grote brand bijna de helft van de stad verwoest. Driehonderd houten huizen zijn toen verloren gegaan. In de weiden en `wilde moeren` rond Reimerswaal liggen tientallen dorpen, soms niet meer dan een paar huizen, maar ook nederzettingen met een eigen kerk.

Bron

De ondergang van Reimerswaal is nog altijd omgeven met veel mythen en legenden. Zo zouden vissers al eeuwenlang hier hun netten scheuren aan de overblijfselen van de vroegere trotse stad. Bij zware storm op de Oosterschelde zou je het gelui van de kerkklokken van de verzonken stad nog kunnen horen, en tijdens doodstille nachten zouden de gebeden om vergeving voor hun hoogmoed van de verdronken inwoners opstijgen naar het wateroppervlak. De werkelijkheid is echter heel wat prozaïscher (zie kader hiernaast).

Reimerswaal, Atlantis in de Oosterschelde? Het verhaal van de rijke handelsstad Reimerswaal die verzwolgen werd door de zee doet natuurlijk denken aan het legendarische Atlantis. De feiten vertellen echter een ander verhaal. In tegenstelling tot wat veel mensen denken werd Reimerswaal niet in één klap vernietigd. De ondergang voltrok zich in ruim anderhalve eeuw. Zeven overstromingen, diverse branden, oorlog, een pestepidemie en financieel wanbeleid waren de voornaamste oorzaken. In 1632 werd Reimerswaal officieel bankroet verklaard en verlieten de laatste bewoners de stad. De meeste bouwwerken werden afgebroken om te gelde te worden gemaakt. In 1696 was er niets meer van over dan een verlaten eilandje met wat steenhopen, dat een paar jaar later door gebrek aan onderhoud helemaal onder water verdween. De overblijfselen liggen sinds 1981 voorgoed begraven onder het schutsluizencomplex in de Oesterdam.

Bron

Ik zal in volgende berichten nog eens verder gaan spitten. Dit lijkt me alvast interessant genoeg om te lezen, aangaande de historie van mijn familie(naam).

6 gedachtes over “Remmerswaal – Reimerswaal

 1. Randam schreef:

  Netjes hoor, een Atlantis-achtige legende. Zouden de bewoners zich ook aan decadentie en hoogmoed hebben bezondigd en daarmee de toorn van de Heer over zich hebben afgeroepen?

 2. fred remmerswaal schreef:

  In het boek zeeuwse plaatsnamen van L.van Driel en A.Stekertee staat op bladzijde 171 het volgende te lezen. De plaatsnaam Reimerswaal bevat “waal als kolk “voorafgaande door een persoonsnaam die in de middeleeuwen ook voorkomt als Reimar, een verkorting van Regimar. varianten van het toponiem zijn , Romerswaal,Rommerswaal en Remmerswaal. Gr Fred Remmerswaal

  1. Sjors Remmerswaal schreef:

   Hallo Fred,

   Bedankt voor de uitstekende aanvulling op het verhaal. Ik moest even opzoeken wat nu precies een ‘kolk’ is. Volgens het internet ‘Een kolk, wiel, waai, waal of weel is een diepe kuil of poel, een klein type oppervlaktewater’. Dat verduidelijkt het voor mij. Nu maar op zoek naar het boek dat u aanhaalt, want die wil ik wel graag bezitten.

   Groeten,
   Sjors

   1. Fred Remmerswaal schreef:

    Hallo Sjors ,
    Wij gaan komende maand verhuizen van het midden van het land naar Zoutelande.
    Mijn overbuurman hier in Ede is een geboren Zeeuw en komt af en toe eens boeken brengen om alvast in te leven . Dit artikel staat in het boek Zeeuwse plaatsnamen van Aardenburg tot Zonnemaire.

    mvrg Fred

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s