Bommen op boeken tijdens WO2

Voor mij was wel bekend dat de grootschalige bombardementen door de Britten en Amerikanen tijdens de Tweede Wereldoorlog enorm veel burgerdoden tot gevolg hadden, denk aan de tienduizenden doden in Dresden, de vernietiging van de kunsten is een wat minder bekende uitstap onder de liberale misdaden. Een deel hiervan is de vernietiging van Duitse boekhandels, met als gevolg het verdwijnen van miljoenen boeken. Jan L. Alessandrini verhaalt dit vanuit zijn onderzoek ‘bombs on books’ tijdens een bijeenkomst in Leuven in 2015 over deze verbrande bladzijde van de geschiedenis.

Dat die verliezen enorm zijn vanwege de nietsontziende bombardementen op de Duitse steden mag evident zijn. Alleen in Berlijn al, met bombardementen op o.a. de raadsbibliotheek en de deelstaatsbibliotheek zijn er 3.580.000 boeken verloren gegaan. Het Derde Rijk had een richtlijn om onvervangbare cultuurobjecten ten tijde van oorlog in vuurvrije bunkers op te slaan, maar toen de oorlog voortduurde en het Rijk er steeds hopelozer voor stond, werd dit een steeds onmogelijkere opgave.

Gezien de bewuste keuze van de bombardementen, we weten dat bepaalde fabrieken niet werden meegenomen op de vliegroutes, schetst dit opnieuw een beeld van bewuste keuzes van het Brits-Amerikaanse kamp om ook bibliotheken mee te nemen in het oorlogsgeweld. Voor wie het overzicht ziet van de bibliotheken die het slachtoffer zijn geworden, doorheen het Rijk van Kiel en Bonn tot aan Leipzig, het is wel even schrikken. Zonde van al die boeken.

Plaats een reactie