#Tegenwind

Er is enorme behoefte aan verzet tegen de negatieve ontwikkelingen, zo doen media de lieve kijkbuiskinderen in het noorden van Duitsland geloven. Een lokale radiozender heeft er een heus sleutelwoord voor uit de kast gehaald, namelijk #tegenwind (spreek uit als hasjtak gegenwind) om de blijkbaar enorme, negatieve stroom aan informatie tegen te gaan die het internet overspoeld. Komt deze onwenselijke woordenstroom van de overheid, de kerk, het grootkapitaal of de staat-in-de-staat? Nee, het is afkomstig van gewone mensen, inwoners van het land, die zich ongewoon en onplezierig uiten.

Wat zeggen deze gewone mensen dan zoal? Houdt u hart goed en stevig vast, het gaat volgens de radiozender om ‘pesten, rechtse verhalen, samenzweringstheorieën en nepnieuws’. Dat lijkt op het eerste gezicht nou niet echt een taak voor journalisten om zich druk om te maken, al is het maar omdat gewone mensen inderdaad niet altijd even goed geinformeerd zijn en er te pas en te onpas dingen uitflappen. (vroeger in de kroeg, nu op hun facebook-plek.) Maar journalisten hebben ook in de liberale BRD een primaire taak, een eerste houding, een dam moeten opwerpen tegen het kwaad, voordat ze aan hun inhoudelijke werk mogen beginnen. Dat is zo de verklaring voor dergelijke projecten en bijhorend geluid.

Het noorden van Duitsland is nog altijd diep doordrongen van het puritieinse denken, vroeger verspreidt via de mores door de evangelische kerk en nu handig overgenomen door het liberalisme met haar eigen en eigentijdse geboden. Herkenbaar wellicht voor wie in Nederland die ingevallen, calvinistenkoppen voorbij ziet komen op de praatprogramma’s, de kwebbelend en kwijlend allerlei dogma’s opsommen, die nooit iets meer betekenen dan het meedoen met het laatste modeverschijnsel. Die nooit getuigen voor enige origineel inzicht, maar enkel het aflopen van de punten op het partijprogram van goed en deugdzaamheid.

In zo’n ons-kent-ons joernalistieke omgeving, gebied men te leven tussen de rammelende geldbuidels van de gegoede, hogere burgerij, daar komt dagelijks de prikkel naar je toe of je wel of niet genoeg doet. (god verhoede het laatste!) Dat klinkt op die radiozender dan zo; “Heb jij je innerlijke nazi al gevonden en zo ja, wat doe je ertegen?” Wie even ademhaalt kan de roep tot het zuiveren van maatschappijcritici horen, tussen de lijnen van de lege zinnen van deze extremistische kwebbelaars. Ze zitten helaas overal, zo in dit laat-kapitalistisch eindstadium, gewoon tijdloos te deugen en slijpen de messen voor dat het signaal komt dat er ietsje meer dan tegenwind nodig is.

Tags:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: