Satirische tekeningen in Ratzeburg

Midden op een eiland in de stad Ratzeburg zit naast een substantieel kerkgebouw een museum in een oud woonhuis, helemaal toegewijd aan één tekenaar. Het gaat om A. Paul Weber (1893-1980) die daar in de regio, het Noorden van Duitsland, jarenlang heeft gewerkt en gewoond. Het merendeel van zijn werk hangt daar, tekeningen en schilderijen, evenals materialen die hij gebruikte om dit te verwezenlijken. Vooral interessant bij deze materialen is de grote steencollectie die er nog altijd ligt en waarop de tekeningen staan. Hij maakte gebruik van deze en natuurlijk inkt om middels grafische techniek, te weten lithografie, in grotere getale zijn tekeningen te kunnen vermenigvuldigen.

Een van de tekenstijlen waarmee Weber zijn brood verdiende waren spotprenten met daarop dieren als waren het mensen en hun bezigheden. Volgens de begeleidende tekst in het museum is het zo dat ‘sinds de Griekse antieken kent men in de literatuur de kunstvorm van de fabel’. Dieren dragen voor eenieder herkenbare eigenschappen met zich mee zoals de listige vos en de domme ezel. Het is een manier om middels vervreemding wat afstand te scheppen en daarmee ongestraft mensen toe te spreken op hun gedragingen.

Er zijn daar nogal wat leuke spotprenten te bewonderen die zeker van alle tijden zijn. Zoals de ezel op de buhne in een geslepen kledij die een voordacht houdt omringt door honden en andere trouwe dieren. Een opzichtige verwijzing achter een van de tekeningen – en daarom niet minder goed – is de man die naarstig zoekt achter een doek met daarop de uitbeelding van moderne kunst; ‘zit daar nog wat achter?’.

Het geeft wel aan hoe scherp spotprenten kunnen zijn door in één afbeelding weer te geven hoe de situatie in elkaar steekt, waar anders een opstel nodig is om dit helder en klaar uit te leggen. Daarnaast telt het museum een aantal schilderijen die A. Paul Weber als hobby maakte, zijn volledige levensloop en vooral veel tekeningen. Aanrader.

Tags:, ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: